Автор Тема: Перші кроки в ubuntu і перші питання  (Прочитано 17130 раз)

Offline Artemius

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 38
  • Karma: 0
Встановив Ubuntu :)
Помучався трошки з підключенням до Інтернету і на всі свої питання почав шукати відповідь в Гуглі
Та не на всі знайшов( Чи то я шукав погано.
Був би радий якби ви мені допомгли.

Отже.
- Оце мучаюсь з клавіатурою. Не можу знайти кому та крапку - замість коми та крапки ставиться слеш. Яким чином можна це налаштувати.
- До клавіатури також відноситься те - як копіювати інфу- ctr+c - ctr+v не діє ((
- Клієнт для спілкування "Pidgin". Я в кодуванні поставив,  CP1251. та всеодно - українські літери і ґ ї не читає. а пише число - 3.
- Потім звук в мене мабуть не налаштований. Фільми то дивився вже. та іноді під час роботи чутно сигнал не з колонок. а з системного блоку/. Це відбувається при тому. коли я намагаюсь натиснути то що не натискається))
- Як перейменувати ті розділи. що НТФС. а то вони якось підписані негарно sda2 sda5 disk, та перейменуванню не піддається.

З часом виникнуть ще питання. і я з вашого дозволу буду до вас звертатися.
Сподіваюся освоїти систему якнайшивдше. та приєднатися до ваших лав.
Я непогано розбираюся в дизайні. xhtm та php, і міг би чимось допомогти.

Ще питання по дизайну. Чи є якась достойна альтернатива фотошопу?
« Останнє редагування: 2008-01-04, 15:02:40 від Artemius »
P4 - 2,4 GHz, 2 Gb, Radeon 9200 128 mb

Offline swift

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Повідомлень: 549
  • Karma: 7
Встановив Ubuntu :)
Помучався трошки з підключенням до Інтернету і на всі свої питання почав шукати відповідь в Гуглі
Та не на всі знайшов( Чи то я шукав погано.
Був би радий якби ви мені допомгли.
Отже.
- Оце мучаюсь з клавіатурою. Не можу знайти кому та крапку - замість коми та крапки ставиться слеш. Яким чином можна це налаштувати.
Код: [Select]
Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "keyboard"
        Option          "CoreKeyboard"
        Option          "XkbRules"      "xfree86"
        Option          "XkbModel"      "pc105"
        Option          "XkbLayout"     "us,ru(winkeys),ua(winkeys)"
    Option              "XkbOptions"    "grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:num"
EndSection

- До клавіатури також відноситься те - як копіювати інфу- ctr+c - ctr+v не діє ((
Копіювати просто виділяти мишкою, вставляти Shift+Ins

- Клієнт для спілкування "Pidgin". Я в кодуванні поставив,  CP1251. та всеодно - українські літери і ґ ї не читає. а пише число - 3.
хм... при написанні з клавіатури чи коли тобі пишуть?

- Потім звук в мене мабуть не налаштований. Фільми то дивився вже. та іноді під час роботи чутно сигнал не з колонок. а з системного блоку/. Це відбувається при тому. коли я намагаюсь натиснути то що не натискається))
вийми динамік з системного блоку))

- Як перейменувати ті розділи. що НТФС. а то вони якось підписані негарно sda2 sda5 disk, та перейменуванню не піддається.
невздумай

З часом виникнуть ще питання. і я з вашого дозволу буду до вас звертатися.
Сподіваюся освоїти систему якнайшивдше. та приєднатися до ваших лав.
Я непогано розбираюся в дизайні. xhtm та php, і міг би чимось допомогти.

Ще питання по дизайну. Чи є якась достойна альтернатива фотошопу?
gimp
/dev/null > /dev/snd

Offline Artemius

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 38
  • Karma: 0
вау, приємно вражений швидкій відповіді.
З лінуксом справи досі не мав. тому не підскажеш. яким чином викликати командну строку. чи що там таке. для того. щоб той код ввести? :[

"Копіювати просто виділяти мишкою, вставляти Shift+Ins"
-Ем)) просто виділяю текст. і нічого при цьому не нажимати? Не виходить) Жму шифт+інсерт і копіюється інше) те що через контекстне меню копіював

"хм... при написанні з клавіатури чи коли тобі пишуть?"
-Коли мені пишуть

"невзудмай"
:) дякую. буду звикати))
P4 - 2,4 GHz, 2 Gb, Radeon 9200 128 mb

Offline RAY

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 49
  • Karma: 0
по клаве заходишь Система-параметры-клавиатура (убиваешь русский и украинский) на их место снова их же выбираешь но уже с приставкой "клавиатура windows"

по поводу буфера обмена:
копировать-"Ctrl+C"-"Ctrl+Insert"
вставить-"Ctrl+V"-"Shift+Insert"
вырезать-"Ctrl+X"-"Ctrl+Delete"

Offline Юра

  • Full Member
  • ***
  • Повідомлень: 201
  • Karma: 1
    • Весь Я [майже]
по поводу буфера обмена:
копировать-"Ctrl+C"-"Ctrl+Insert"
вставить-"Ctrl+V"-"Shift+Insert"
вырезать-"Ctrl+X"-"Ctrl+Delete"
А в мене працює Ctrl+C, Ctrl+V. Що я не так роблю? :)

Offline Artemius

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 38
  • Karma: 0
по клаве заходишь Система-параметры-клавиатура (убиваешь русский и украинский) на их место снова их же выбираешь но уже с приставкой "клавиатура windows"

по поводу буфера обмена:
копировать-"Ctrl+C"-"Ctrl+Insert"
вставить-"Ctrl+V"-"Shift+Insert"
вырезать-"Ctrl+X"-"Ctrl+Delete"

Дякую, з клавіатурою допомогло))), а от з буфером треба буде призвичааїтися.

Мені от Убунту поки що подобається, і думаю навіть поставити на ноутбук. але я читав десь, що Убунту може зіпсувати мобільний вінчестер. Це правда?
P4 - 2,4 GHz, 2 Gb, Radeon 9200 128 mb

AZCat

  • Гість
Встановив Ubuntu :)
Помучався трошки з підключенням до Інтернету і на всі свої питання почав шукати відповідь в Гуглі
Та не на всі знайшов( Чи то я шукав погано.
Був би радий якби ви мені допомгли.

Отже.
- Оце мучаюсь з клавіатурою. Не можу знайти кому та крапку - замість коми та крапки ставиться слеш. Яким чином можна це налаштувати.
яким налаштувати - тобі вже розповіли... а крапка і кома знаходяться на Shift-7 i Shift-6 відповідно :)))

- До клавіатури також відноситься те - як копіювати інфу- ctr+c - ctr+v не діє ((
коли мова введення англійська - усе діє :)))

- Потім звук в мене мабуть не налаштований. Фільми то дивився вже. та іноді під час роботи чутно сигнал не з колонок. а з системного блоку/. Це відбувається при тому. коли я намагаюсь натиснути то що не натискається))
стоїть по замовчуванню - звучати динаміком.. де вимикається в гномі не пам"ятаю :)))... сам не вимикаю - бо зручно :))...

AZCat

  • Гість

Мені от Убунту поки що подобається, і думаю навіть поставити на ноутбук. але я читав десь, що Убунту може зіпсувати мобільний вінчестер. Це правда?

http://antoxa.name/2007/11/14/ubuntu-ubijca-zhestkix-diskov-noutbukov-poka-najdeno-vremennoe-reshenie/
тут описана сама проблема і є варіант вирішення :)))

Offline Юра

  • Full Member
  • ***
  • Повідомлень: 201
  • Karma: 1
    • Весь Я [майже]
- До клавіатури також відноситься те - як копіювати інфу- ctr+c - ctr+v не діє ((
коли мова введення англійська - усе діє :)))
В FF?

А в gedit, наприклад?

Offline Юра

  • Full Member
  • ***
  • Повідомлень: 201
  • Karma: 1
    • Весь Я [майже]
Проблема не в Убунту, а в Лінуксі. І не проблема, а можливі проблеми якщо в тебе певне залізо, на певній системі і включене в п'ятницю 13-го. :)


Мені от Убунту поки що подобається, і думаю навіть поставити на ноутбук. але я читав десь, що Убунту може зіпсувати мобільний вінчестер. Це правда?

http://antoxa.name/2007/11/14/ubuntu-ubijca-zhestkix-diskov-noutbukov-poka-najdeno-vremennoe-reshenie/
тут описана сама проблема і є варіант вирішення :)))
Там нема правильного вирішення, прочитай уважніше.


Щоб перевірити чи в тебе є ці проблеми встанови

sudo aptitude install smartmontools

та спробуй

sudo smartctl -a /dev/sda | grep Load_Cycle_Count час від часу

Параметр що отримаєш - кількість парковок головки. Нормальна зміна: 50-100 в день.

Offline antoxaName

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 1
  • Karma: 0
Цитувати
Параметр що отримаєш - кількість парковок головки. Нормальна зміна: 50-100 в день.

50-100 в день - это не нормально! в таком случае вин выйдет из строя через 1,5 - 2 года - что согласитесь тоже не нормально.
при нормальной работе 1-10 раз в день

Цитувати
Щоб перевірити чи в тебе є ці проблеми встанови

sudo aptitude install smartmontools

та спробуй

sudo smartctl -a /dev/sda | grep Load_Cycle_Count час від часу

Проверить естественно надо!

Цитувати
Проблема не в Убунту, а в Лінуксі. І не проблема, а можливі проблеми якщо в тебе певне залізо, на певній системі і включене в п'ятницю 13-го.

В каком еще линукс-дистрибутиве встречается проблема? и причем здесь пятница 13-е?

Мне лично помогло как раз это:

Цитувати
Высказываются также предположения, что ошибка кроется в BIOS или ACPI. В качестве решения проблемы предлагается записать в каталоги /etc/acpi/suspend.d/, /etc/acpi/resume.d/, /etc/acpi/start.d/ файл с названием “99-hdd-spin-fix.sh” следующего содержания:

#!/bin/sh
hdparm -B 255 /dev/sda

Если Вам это не поможет попробуйте изменить строку на

hdparm -B 254 /dev/sda

перезагрузите систему. Естественно, проделывайте это, если у Вас наблюдается данная проблема.

Offline RAY

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 49
  • Karma: 0
по поводу буфера обмена:
копировать-"Ctrl+C"-"Ctrl+Insert"
вставить-"Ctrl+V"-"Shift+Insert"
вырезать-"Ctrl+X"-"Ctrl+Delete"
А в мене працює Ctrl+C, Ctrl+V. Що я не так роблю? :)
в мене також працює, але необхідно знати альтернативу

AZCat

  • Гість
Проблема не в Убунту, а в Лінуксі. І не проблема, а можливі проблеми якщо в тебе певне залізо, на певній системі і включене в п'ятницю 13-го. :)


Мені от Убунту поки що подобається, і думаю навіть поставити на ноутбук. але я читав десь, що Убунту може зіпсувати мобільний вінчестер. Це правда?

http://antoxa.name/2007/11/14/ubuntu-ubijca-zhestkix-diskov-noutbukov-poka-najdeno-vremennoe-reshenie/
тут описана сама проблема і є варіант вирішення :)))
Там нема правильного вирішення, прочитай уважніше.
а я и не писал что там есть решение, я писал, что там есть ВАРИАНТ решения... + там же можно найти ссылку на англоязычный ресурс, где все более подробно описано...

Offline Artemius

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 38
  • Karma: 0
Спасибі) бачу, що ви тут поглибились в вирішення питання про псування вінчестерів. Можливо для цього потрібно окрему тумку.
В мене ж виникло кілька наступних питань:
- Як викликати командний рядок, чи щось в тому дусі, туди куди вставляти вами запропонований код?
- Як змінити зображення іконки на робочому столі певному ярлику. І як прибрати ярлики розділів жорсткого диску, що на робочому столі?
P4 - 2,4 GHz, 2 Gb, Radeon 9200 128 mb

Offline Artemius

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 38
  • Karma: 0
Ще таке питання... а як перевірити, чи стоять драйвера під мою відеокарточку.
Якщо чесно то візуальні ефекти на рівно Нормал у мене підторможують.
В мене Відео - Radeon 9200 128mb.  ОЗУ - 512 мб
Встановив Убунту з CD диска, + автоматично завантажились оновлення.

- Мова. Де на панелі, чи як вивести на панель ярличок, що показвув би, розкладка яякої мови зараз включена?
« Останнє редагування: 2007-12-19, 20:16:40 від Artemius »
P4 - 2,4 GHz, 2 Gb, Radeon 9200 128 mb

Offline Artemius

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 38
  • Karma: 0
ще я не зміг розпакувати архів rar (
під Лінкус треба ВінРар ставити, та воно ж дорогуще... а є якась безкоштовна альтернатива?

Все ще не навчився в icq заходити. licq не вдалося встановити, щось там все занадтно запутано, а голуб сильно глючить. наприклад символи "і ї є" не відображаються в меседжах, що мені приходять.
А в контактному листі дублюються групи О.о
« Останнє редагування: 2007-12-19, 21:34:32 від Artemius »
P4 - 2,4 GHz, 2 Gb, Radeon 9200 128 mb

Offline RAY

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 49
  • Karma: 0
начни с изучения вот этих ссылок и желательно в том порядке что я указал
Цитувати
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_ru
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_dapper_ru
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Edgy_ru
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty_ru
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Gutsy
сам начинал также

AZCat

  • Гість
- До клавіатури також відноситься те - як копіювати інфу- ctr+c - ctr+v не діє ((
коли мова введення англійська - усе діє :)))
В FF?

А в gedit, наприклад?
хе.. а в маузпаді - все працює :) ... а я вже від них відвик :) ...

Offline Artemius

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 38
  • Karma: 0
начни с изучения вот этих ссылок и желательно в том порядке что я указал
Цитувати
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_ru
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_dapper_ru
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Edgy_ru
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty_ru
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Gutsy
сам начинал также

ок)) Дякую. буду вивчати
P4 - 2,4 GHz, 2 Gb, Radeon 9200 128 mb

Offline Юра

  • Full Member
  • ***
  • Повідомлень: 201
  • Karma: 1
    • Весь Я [майже]
ще я не зміг розпакувати архів rar (
під Лінкус треба ВінРар ставити, та воно ж дорогуще... а є якась безкоштовна альтернатива?
Через Synapsys встанови "rar" (консольний, безкоштовний - штатний архіватор почне відкривати (і mc також почне).

Offline Trilan

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 38
  • Karma: 0
Код: [Select]
Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "keyboard"
        Option          "CoreKeyboard"
        Option          "XkbRules"      "xfree86"
        Option          "XkbModel"      "pc105"
        Option          "XkbLayout"     "us,ru(winkeys),ua(winkeys)"
    Option              "XkbOptions"    "grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:num"
EndSection
В Kubuntu работает? Или вообще не имеет значение, какой поддистрибутив Ubuntu?

Тот же вопрос к RAY, по поводу его способа настройки клавиатуры.

Offline swift

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Повідомлень: 549
  • Karma: 7
Код: [Select]
Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "keyboard"
        Option          "CoreKeyboard"
        Option          "XkbRules"      "xfree86"
        Option          "XkbModel"      "pc105"
        Option          "XkbLayout"     "us,ru(winkeys),ua(winkeys)"
    Option              "XkbOptions"    "grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:num"
EndSection
В Kubuntu работает? Или вообще не имеет значение, какой поддистрибутив Ubuntu?
так працює, це не від Лінукса залежить, а від X.org сервера
/dev/null > /dev/snd

Offline RAY

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 49
  • Karma: 0
В Kubuntu работает все кроме смены раскладки, комбинацией "Ctrl+Shift"

Offline Artemius

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 38
  • Karma: 0
Ja ot vstanoviv zanovo ubuntu. I ne vkazuvav dodatkovih mov, okrim english, dumav nalashtuju potim.
Nache cherez control panel nalashtuvav, a vono ne peremikaetsia ctrl+shift ani ctrl+alt
P4 - 2,4 GHz, 2 Gb, Radeon 9200 128 mb

Offline RAY

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 49
  • Karma: 0
потрібні мовні пакети, наразі української мови, тільки потім з'явиться можливість нею набирати

Offline bum

  • Jr. Member
  • **
  • Повідомлень: 96
  • Karma: 2
    • Ubuntu-блог
Ja ot vstanoviv zanovo ubuntu. I ne vkazuvav dodatkovih mov, okrim english, dumav nalashtuju potim.
Nache cherez control panel nalashtuvav, a vono ne peremikaetsia ctrl+shift ani ctrl+alt
Потрібно встановити пакети локалізації. А потім просто клацаєш по панелі, у меню обираєш пункт "Додати до панелі" і перетягуєш куди ти хочеш аплет перемикача клавіатури. Потім клацаєш по ньому правою кнопкою, заходиш у Властивості, обираєш необхідні розкладки і комбінацію якою будеш перемикати. От і все. Це у Гномі звичайно.

Offline Artemius

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 38
  • Karma: 0
Os' pro4itav na forumi -

"Выставить локаль мало, надо чтобы она была сгенерирована в системе. Т.е.
как минимум надо дописать в  /var/lib/locales/supported.d/ru строчку
ru_RU.CP1251 CP1251
и после этого дать команду:
sudo locale-gen
Ну и pidgin надо запускать со строкой:
sh -c "LC_ALL=ru_RU.CP1251  pidgin"
в таком режиме с кодировками и прочими делами все в порядке."

/var/lib/locales/supported.d/ru - jak sudi potrapit'?
I jak zapuskat' Pidgin tak : sh -c "LC_ALL=ru_RU.CP1251  pidgin"
P4 - 2,4 GHz, 2 Gb, Radeon 9200 128 mb

Offline bum

  • Jr. Member
  • **
  • Повідомлень: 96
  • Karma: 2
    • Ubuntu-блог
Таке я робив коли ще сидів на Ubuntu 6.10, а Pidgin ще носив назву Gaim. Зараз достатньо у налаштуваннях свого профілю у Pidgin обрати кодування CP1251 і все буде нормально. У крайньому разі я проблем не помічав.

Offline Artemius

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 38
  • Karma: 0
Ну так всеодно) На майбутнє хотів би знати. В багатьох мануалах таке пишеться)
Це шлях до папки якоїсь? Якщо так, то як її знайти?
P4 - 2,4 GHz, 2 Gb, Radeon 9200 128 mb

Offline bum

  • Jr. Member
  • **
  • Повідомлень: 96
  • Karma: 2
    • Ubuntu-блог
Ну так всеодно) На майбутнє хотів би знати. В багатьох мануалах таке пишеться)
Це шлях до папки якоїсь? Якщо так, то як її знайти?
Ну якщо хочеш взнати як запускати програми з локаллю відмінною від базової, то ти правильно написав.
Запускаєш термінал і набираєш команди:
cd /var/lib/locales/supported.d/   -  переходиш у каталог з переліком локалей
ls   -   дивишся, що там у тебе є у даному каталозі, якщо у тебе українська локаль то там повинен бути файл з ім'ям uk
sudo nano uk   - відкриваєш на редагування файл uk
дописуєш у кінець файлу рядок з назвою локалі яку ти хочеш, наприклад
uk_UA.CP1251 CP1251
зберігаєш файл і виходиш з редактора (якщо використовува редактор nano, то це буде Ctrl+O, Ctrl+X)
sudo locale-gen  - генеруєш список локалей

Все, тепер ти можеш запускати програми використовуючи нову локаль. Ти можеш наприклад запустити редактор меню і виправити відповідним чином команду запуску для конкретної програми ось таким чином: sh -c "LC_ALL=uk_UA.CP1251 pidgin"


Offline COLOBOCman

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 35
  • Karma: 0
Я теж кілька днів тому повністю почав переходити на убунту і вот на чому я спікався:
1. RAR:
методом тика вирішив проблему так:
sudo aptitude install unrar

розархівовую так:

unrar e /home/roma/Arhc.rar

2. Pidguin

Поставив, виставив кодіровки, але з "і" та "є" теж такі самі проблеми при прийомі повідомлень.
Також не відображаються назви груп, ящо вони переіменовані на якісь кирилістичні імена.

3. Драйвера+Аті

Мені здається це сама більша зараз проблема. Багато хто радить всякі Envy(які мені нічим не допомогли) та менеджер драйверів стандартний.

Ставив вручну останні дайвера від Аті.
Мануал - http://forlong.blogage.de/article/2007/10/23/fglrx-8423---finally-with-AIGLX-support


4.  Запуск файлів *.run
Винайшов 2 способи:

Можна вибрати його, зайти в свойства, і в передостанній закладці, там де вказуються права да доступ читання/запису має бути галочка (шось тіпа Allow execute) і потім два рази клацвши на ньому вибираєм RUN

в командній набрати
bash ./file.run

5. Під час установки драйверів для відеокарти кілька раз злітали Ікси(вілий екран і нічьо не видно)

Комб клавіш Ctrl+Alt+F1 ....F2..... і т..д. може помогти переключитись паралельно у іншу консоль і відновити xorg.conf(хто ставив драйвера до Аті той з цим спіткнеться)
Якщо ви не зробили раніше бекап xorg.conf або якщо вамвлом його правити вручну,то наберіть
   sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Надіюсь щось з цього вам допоможе)

"Что-то в этом мире не так" сказал колобок дожевывая лису

Offline Artemius

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 38
  • Karma: 0
ухти))) да ти бачу більш підготовлений до переходу на Лінукс ніж хтось тут  ::) )))
Молодець, скористаюся порадами, а сам оце вже почав читати книгу "Лінукс для чайників" )
P4 - 2,4 GHz, 2 Gb, Radeon 9200 128 mb

Offline Юра

  • Full Member
  • ***
  • Повідомлень: 201
  • Karma: 1
    • Весь Я [майже]
Я теж кілька днів тому повністю почав переходити на убунту і вот на чому я спікався:
1. RAR:
методом тика вирішив проблему так:
sudo aptitude install unrar

розархівовую так:

unrar e /home/roma/Arhc.rar
Можна також просто встановити файловий менеджер MC.

Offline COLOBOCman

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 35
  • Karma: 0
Цитувати
Можна також просто встановити файловий менеджер МС
Дякую, буду мати на увазі, поставив krucader а він не мав свого плагіна для рар вот я і інші і не пробував.

"Что-то в этом мире не так" сказал колобок дожевывая лису

Offline Taras Sh.

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 8
  • Karma: 0
У мене зявилось питання (КУбунту 7.10) - чому через деякий час після підключення до інтернету чи локальної мережі, злітають настройки ДНС сервера? Ресурси по айпі адресах пінгаються, а по хостнеймах (і в браузері також) не видно їх? приходиться перепідключатись до інтернету sudo poff dsl-rpovider/sudo pon dsl-rpovider..
я десь бачив вирішення такої проблеми, але вже неможу згадати де =( Допоможіть будь ласка.

Offline Юра

  • Full Member
  • ***
  • Повідомлень: 201
  • Karma: 1
    • Весь Я [майже]
У мене зявилось питання (КУбунту 7.10) - чому через деякий час після підключення до інтернету чи локальної мережі, злітають настройки ДНС сервера? Ресурси по айпі адресах пінгаються, а по хостнеймах (і в браузері також) не видно їх? приходиться перепідключатись до інтернету sudo poff dsl-rpovider/sudo pon dsl-rpovider..
я десь бачив вирішення такої проблеми, але вже неможу згадати де =( Допоможіть будь ласка.
В майстрі налаштувань pppoeconf є такий крок, де питає чи бажаєте ви змінювати DNS. Побався з тим.

Offline Taras Sh.

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 8
  • Karma: 0
Там є всьог олише один такий крок де згадується про ДНС. Можливі варіанти відповіді Так/Ні. При "Так" - ситуація все та ж(злітає днс), а при "Ні" зразу ж непрацює ДНС.

Можливо щось треба правити в ручну в файлі resolv.conf?

Offline Юра

  • Full Member
  • ***
  • Повідомлень: 201
  • Karma: 1
    • Весь Я [майже]
Там є всьог олише один такий крок де згадується про ДНС. Можливі варіанти відповіді Так/Ні. При "Так" - ситуація все та ж(злітає днс), а при "Ні" зразу ж непрацює ДНС.

Можливо щось треба правити в ручну в файлі resolv.conf?
Постав "Так" і перепиши адреси DNS-серверів. Потім скажи "Ні" і впиши їх вручну. ;)

Offline Taras Sh.

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 8
  • Karma: 0
Доброго вечора, панове!

Зробивши майже так, як мені тут підказали, та виключивши ipv6 тепер здається днс не злітає. Принаймні 20хвилин вже живе =)

Хотілося б знайти вирішення ще однієї проблеми.
В 7.04 інтернет і мережа функціонували одночасно нормально. в 7.10 - одночасно неполучається. При виключеному інтернеті (нагадаю - використовується pppoeconf) мережа гуд і мережеві машини пінгаються. Якщо ж виконати sudo pon dsl-provider - інтрнет є, а ось мережа - ні. У відповідь на пінгування машини з локалки отримую месагу "Destination host unreachable". Пдіозрюю що проблема криється десь в шлюзах.. Але де?

Допоможіть, якщо Ваша ласка.

пост скриптум - для підключення мережі вимкористовується dhcp настройки, при статичних - мережа непрацює бо у нас керовані свічі.

Offline Юра

  • Full Member
  • ***
  • Повідомлень: 201
  • Karma: 1
    • Весь Я [майже]
Провайдер, після встановлення PPPoE, часом не видає тобі IP з тієї ж підмережі що і твоя локалка?

Offline Taras Sh.

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 8
  • Karma: 0
ні. Доречі, стандартний мережевий менеджер KnetworkManager говорить, що нема активних девайсів. Причому не важливо чи я підключений через ррр чи ні =(
Цитувати
ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:13:D4:0A:41:EB
          inet addr:192.168.102.105  Bcast:192.168.103.255  Mask:255.255.252.0
          inet6 addr: fe80::213:d4ff:fe0a:41eb/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:469 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:99 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:41820 (40.8 KB)  TX bytes:9890 (9.6 KB)
          Interrupt:17

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)

ppp0      Link encap:Point-to-Point Protocol
          inet addr:91.200.115.67  P-t-P:91.200.113.130  Mask:255.255.255.255
          UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1452  Metric:1
          RX packets:46 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:51 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:3
          RX bytes:2388 (2.3 KB)  TX bytes:3429 (3.3 KB)


Цитувати
netstat -nr
Kernel IP routeing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags   MSS Window  irtt Iface
91.200.113.130  0.0.0.0         255.255.255.255 UH        0 0          0 ppp0
192.168.100.0   0.0.0.0         255.255.252.0   U         0 0          0 eth0
169.254.0.0     0.0.0.0         255.255.0.0     U         0 0          0 eth0
0.0.0.0         0.0.0.0         0.0.0.0         U         0 0          0 ppp0

« Останнє редагування: 2008-05-11, 09:46:23 від Taras Sh. »