p.s.2.: також цікаво було б почути думку про 64-х бітність, а саме: стан на сьогодні та плани на майбутнє в її підтримці(як я розумію ефективність не значна, а мороки додає багато).
про стан на сьогодні -- в мене Althlon 64 x2 (ноут --
http://www.rozetka.com.ua/ru/products/descriptions/8638/index.html, тільки вінта 160 гб), дистр Debian Lenny amd64 -- проблем є декілька (пов'язані з пропрієтарним софтом) -- не скажу, що не вирішуються, але хотілось би краще:
а) flash -- невідомо чому, але adobe відмовляються випускати версію для amd64.. через що приходиться використовувати враппер -> іноді бувають "глюки" і падіння (наприклад, закрив вкладку з *.flv в Iceweasel -- полетів Х-сервер

).
б) атішні дрова. ставляться з офіціалки, але наскільки я зрозумів -- це ті ж 32-х бітні через враппер -> проблеми з використанням (fps не дуже вражає, та і лагає деколи).
в) wi-fi (так і не відстроїв

інету вдома немає -> не можу знайти вирішення. знайдене раніше за допомогою ndiswrapper -- працювати відмовилось. та і не хочу так, і так багато врапперів в системі)
список далеко не повний.
PS а ще дуже не подобається "зоопарк", який устраюють враппери в системі -- тут тобі і lib32, lib64 і ~lib (сімлінк на lib64), взагалом -- робить "файлопомойку" з /. неприємно чисто з точки зору естетики))
на рахунок ефективності відносно і386 -- на цьому процессорі дистр Debian Lenny і386 запрацював, але краще б навіть не ставився

(ставив задля експерименту, виявив, що використовувати неможливо))), на інтелах -- як вже зазначили вище -- ефективність незначна, а мороки додає багато.
так що моє імхо -- використання 64-хбітних систем і дає ефективність, але на практиці цей приріст обнуляється використанням 32-х бітного софту, без якого обійтись дуже тяжко (а то і неможливо -- дрова для ati з репозиторію в мене дуже неадекватно запрацювали (повністю "покоряжений" екран))..
PPS користуюсь ноутом вже 3 місяці, не скажу що стоїть на місці -- деякі проблеми вирішуються з наступним апдейтом (до слова -- деякі додаються), прогрес є, так що, сподіваюсь, через xxx днів можна буде користуватись ноутом взагалі без головних болей)).
PPPS до речі, так і не знайшов плагін на мозіллу в Java 64 (качано з java.sun.com) -- чи це я сліпий, чи його там немає? Оо