Автор Тема: Допомога новачку  (Прочитано 6791 раз)

Offline DoubtNot

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 2
  • Karma: 0
Допомога новачку
« : 2009-11-16, 07:38:12 »
Доброго дня всім! Хочу поставити другу операційку - Лінукс, працював з ним колись давно, ще коли вдома був діалап, пропрацював недовго, але розібрався в девчому(мав Mandrake/Slackware). Зараз виникла проблема вибору дистрибутива.
1. Який дистрибутив крім Убунти ви би могли порадити? Вибираю між OpenSUSE і убунтою, які плюси і мінуси у обох систем.
2. Яка різниця між версіями Убунти(наприклад між 7 і 9)
3. Лінукс вже навчився повноцінно працювати з NTFS(зчитувати можна було раніше чи можна зараз копіювати на розділи з цією системою?)?
Одним із основних факторів вибору являється наявність репизиторіїв в UA-IX, у суски є?

Вінду залишу, бо час від часу граю, а також працюю з Photoshop/Lightroom, GIMP не підходить, вайн також. Хакінтош поставить не можу, бо не на все залізо є дрова, да і не повноцінна ця система для PC.

Я розумію, що таких тем вистачає, але проглянувши форум знайшов тіки старі теми, якщо помиляюся то дайте лінк на актуальні теми.

Offline MFX

  • Full Member
  • ***
  • Повідомлень: 175
  • Karma: 4
Re: Допомога новачку
« Reply #1 : 2009-11-16, 09:54:12 »
1. Знайшли де питати, звісно ж вам тут порадять Ubuntu :) Втім, можете спробувати і OpenSUSE. Є між ними певна різниця більш і менш помітна, напрямок розвитку іншими словами. Наприклад DE (робоче середовище). Звісно ж Ubuntu приділяє більше уваги до Gnome, OpenSUSE - перейшла з останнім релізом на KDE (чому я радий хоч і використовую Gnome під Ubuntu наразі). Ніщо не заважає встановити обидва дистрибутиви, на один виділивши маленький розділ гіг на 4-5, та і перехід на той котрий більше сподобається навіть після довгого користування не буде скількись важким. Конкретні плюси і мінуси не назву бо не користуюсь OpenSUSE наразі.
2. Різниця досить і досить помітна. Для звичайного користувача це кількість графічних зручних конфігураторів, підтримка нового заліза, розвиток самого DE, вдосконалення графіки, свіжий софт. Для більш активних, підтримка нових технологій, зміни внутрішньої будови, рух вперед  :) Взагалі змін як правило чимало з кожним піврічним релізом і що не менш важливо, різні ЧаПи потрібно використовувати саме для того релізу яким користуєтесь ви бо деякі компоненти, навіть одні з головних,  досить часто мають кардинальні зміни і в цьому немає нічого поганого. В той же час напевно є й такі компоненти ЧаПи до яких підійдуть ще тисяча дев'ятсот затертого року.
3. Робота з NTFS практично повноцінна, і вже досить давно, але не треба очікувати, що швидкодія буде така сама як і під Windows (крім того здається ще від софту щось може залежати). А щодо репозиторіїв то думаю для OpenSUSE їх можна знайти.
« Останнє редагування: 2009-11-16, 09:56:24 від mfx »

Offline DoubtNot

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 2
  • Karma: 0
Re: Допомога новачку
« Reply #2 : 2009-11-17, 07:00:27 »
Поставив суску, нажаль двд не було, пришлось ставить OpenSUSE 11.2 LiveCD Gnome(подобається більше кед), тому що не було двд болванок, пробував спочатку ставить убунту(з неї доречі, зручніша розбивка вінта ніж в сускі), але вона чомусь не встановилась, просила вставить СД, хоча перевірка не виявила несправностей і прі перевірці в команді маунт все було ок.

Після встановлення нормально працював лише інет, пришлось налаштовувавть відеокарту, підвантажувати кодеки, проги і т.п. Впринципі все нормально встало, враховуючи, що я вже з років 7-8 не працював з лінухом і роздуплявся походу без сторонньої допомоги. Суска подобається, все зручно і до всього звикаєш. Сподобалися ефекти робочого столу, деяких функцій не вистачає в вінді :(.

Репозиторіїв українських поки не знайшов, але впринципі і цих поки вистачає.

Так що можете поздоровити, ще одна людина вишла в Лінукс-плавання. :) Хоча від вінди відмовиться я не можу, тому що працюю з офісом, фотошопом і т.п., але вже задумався про перехід на MacOS.